maanantai 26. huhtikuuta 2010

 Onko kaikki niin, kuin sinä näet?

Umpihangesta e-kirjaan

Seth Godini löi märällä rätillä vasten kasvoja. Helpompi on sietää pakkasen viiltävä pisto moneen kertaan paleltuneilla kasvoillani kuin väittää ymmärtävänsä Godinin tekstiä. Avattuani tämän 82 sivuisen e-kirjan tunsin uppoavani rimpijänkään, jossa luulin kahlaavani koko rospuuton kaulaani myötä. Kahlaamisen katkaisi olkapäätähystys, joka toi minulle tauon tähän rämpimiseen.

Väärtini Hannu Nikka kehui teosta helppolukuiseksi ja helposti ymmärrettäväksi. Prkl:een Hannu...

Setä Godinin sanotaan olevan sosiaalisen median guru, joka jakaa parhaat ideansa ilmaiseksi kaikkien halukkaiden käyttöön.  Ensimmäisenä nousee mieleen, miten tämä teos auttaa minua saamaan yhä useamman sveitsiläisen maksusta kahlaamaan kanssani umpihankeen.

Koska, suoritan eMBA koulutusta ja siihen kuuluu yhtenä tämän opuksen analysointi, niin tämäkin jänkkä on kahlattava keskeltä läpi välillä saappaita tyhjentäen ilman ajatusta, että miksi.

Tässä ensimmäinen tyhjennys:

Hei hetkinen, olenko lukemassa jotain nykyajan uuden humanismin vai sosiaalisen median aallonharjalla surffaavaa opusta vai mistä tässä oikein on kyse?  Miksi nämä lapset ja heidän kuvansa ja selitykset heidän kurjista koulumahdollisuuksistaan? Onko kysymys sinänsä tarpeellisen kehitysavun edistämisestä?
Puhutaan ihmisarvosta, hyvän jakamisesta ja rahan merkityksettömyydestä. Ylipäätänsä elän omassa arkimaailmassa, jossa pyritään jotakin vastiketta vastaan saamaan toiselta (asiakkaalta) mahdollisimman paljon rahaa.

Ilkka, kiitos. Tämä teos sai minut pohtimaan syvällisemmin. Sait antamallasi tehtävällä taas hetkeksi kyseenalaistamaan länsimaisen kulutusyhteiskunnan ja voitontavoittelun oikeudellisuutta. Ovatko kirjoittajat (suurin osa heistä) saavuttaneet tarvehierarkian ylimmän askelman? Ovatko he valmiita seisomaan ajatustensa takana? Toivon ja uskon niin, sillä kukapa ei haluaisi olla hyvä tai tehdä hyvää ja saada sitä vastavuoroisesti.

Loistavimmat värinät sain entisen moottoripyörämerkkini valmistajan sukulaiselta Guy Kawasakilta, jolta poimin muutaman puhuttelevimman ajatuksen.

Hänen mielestään meillä pitää olla aate, joka ohjaa elämäämme. Kawasaki kehottaa meitä kohtaamaan ihmisiä jotka kyseenalaistavat aatteeni. Näin löydämme aatteemme kipukohdat. Hän neuvoo meitä kohtaamaan ihmiset alastomina tittelit karsittuna ja sukunimet piilossa.

Hän pyytää auttamaan jokaista, joka auttaa sinua. Tämän kyllä kyseenalaistaisin, Se sotii mielestäni tämän kirjan evankeliumin ajatusta vastaan. Miten ne Nepalin lapset voisivat minua auttaa, eikä pyyteetön antaminen olekaan autuainta?

Tunnustan, että koko e-kirja ja sen ajatusten ja sen harvojen kuvien välittämä todellisuus synnyttää minussa tärkeitä ja tarpeellisia ristiriitaisia ajatuksia. Ilman ristiriitaa ei ole kasvua.
Lauri

6 kommenttia:

  1. Wow! Mikä blogikirjoittaja Laurista onkaan kuoriutunut! Taisi mennä tähystys hyvin tai sitten kipulääkkeet vielä vaikuttavat luoden euforisen tilan. Erinomainen kirjoitus. Onnittelut.

    VastaaPoista
  2. Ensin nousi mummo jängästä ja sitten Lauri rimmistä...
    Ettei vaan muutaman Darwinin askeleen päästä jo kokkona Gurujen yllä...
    Sanojensa takana
    Hannu

    VastaaPoista
  3. Hauska lukea näitä eMBA postauksia, kun monta eri yksilöä on käsitellyt samoja aiheita. Näkökulmat vaihtelee kirjoittajan mukaan ja jokainen on löytänyt jotain erilaista - aivan kuin Lauri tässä.
    Suomen kieli on maailman hienoin kieli, jossa pystytään ilmaisemaan lukemattomia vihahteita ja Lauri hallitsee näemmä tämän taidon hyvin.

    VastaaPoista
  4. Laurihan on varsinainen Paavo Noponen heilutellessaan sanan säilää blogissaan. Toisilla meistä on lahja pukea sanoiksi yhtä sun toista, ja Laurissa on kyllä näköjään kynämiehen vikaa. Minusta Godin ja e-kirja saivat tässä ansionsa mukaan, joten Lauri napsautti vasaransa aivan naulan kantaan.

    VastaaPoista
  5. Yhdyn edellisiin, Lauri ON LOISTAVA blogikirjoittaja!

    VastaaPoista
  6. Kiitokset kaikille tähänastisista kommenteista, ja Ilkalle vielä loistavasta kurssista! Taas on tabuja murrettu!

    VastaaPoista